Perinneleipomo

Meillä leivotaan!

Piirootsupussa niin kuin meillä perinneleipomoa kutsutaan, ahkeroidaan kesäaikaan päivittäin ja kesäsesongin ulkopuolella: maanantaisin, keskiviikkoisin, perjantaisin ja viikonloppuisin aukioloaikojen puitteissa.

Valmistamme tilauksesta niin makeat kuin suolaisetkin leivonnaiset. Kaipailetko juhliin tarjottavia? Loihdimme tarjottavat toiveidesi mukaan. Kysy rohkeasti tarjous, niin räätälöimme teille sopivan menukokonaisuuden juhlaan kuin juhlaan.

Päivittäisessä valmistuksessa riisitäytteiset karjalanpiiroot 1€/kpl (voitelulisä +0,10€/kpl).  Isommat määrät on suositeltavaa tilata etukäteen.

Ennakkotilauksesta valmistamme myös peruna- ja ohrapiiroot 1€/kpl (voitelulisä +0,10€/kpl), sekä gluteenittomat ja vegaaniset piiroot 1,40€/kpl (voitelulisä +0,10€/kpl).

Tuotevalikoimasta löytyvät myös ennakkotilauksesta sultsinat, sekä riisi- ja perunakukkoset ja valikoima muita leivonnaisia.

Suolaisten leivonnaisten ulosmyyntihinnasto.

Tavoitat meidät arkisin klo 9:00-15:00, sekä viikonloppuisin aukioloaikojen mukaan puhelimitse 010 239 9950 tai sähköpostitse myynti@parppeinpirtti.fi.

Karjalanpiirakka

Piiroo vai piirakka?

Ilomantsissa vieraillessa ruokapöydässä on lähes aina piiroita, piirakoita tai karjalanpiirakoita. Nimi vaihtelee suvun ja tottumuksen mukaan. Keskeisin oikean piirakan tunnusmerkki on ohut ja rapea kuori. Sanonta kertoo että piirakan ohuen kuoren läpi piti näkemän seitsemän kirkkoa. Karjalanpiirakoiden leviäminen koko Suomen alueelle tapahtui evakoiden asuttamisen mukana toisen maailmansodan jälkeen.

Ilomantsissa piiroita on ollut tarjolla 1600-luvulta asti ja Ilomantsia nimitetäänkin Suomen piirookunnaksi. Parppeinpirtti on ainoa ravintola Suomessa, jossa piiroot valmistetaan asiakkaiden katseiden alla. Tätä aidompia ja maukkaampia piiroita ei muualta saa.

Parppein piirootsupussa leivotaan piiroita maanantaisin, keskiviikkoisin, perjantaisin sekä viikonloppuisin aukioloaikojen puitteissa. Isommat määrät suositeltavaa tilata etukäteen.

Päivittäisessä valmistuksessa riisitäytteiset piiroot 1€/kpl, voitelulisä +0,10€/kpl
Ennakkotilauksesta valmistamme myös peruna- ja ohrapiiroot 1€/kpl, sekä gluteenittomat ja vegaaniset piiroot 1,40€/kpl, voitelulisä +0,10€/kpl

Tilausvalikoimasta löytyy myös sultsinat, sekä riisi- ja perunakukkoset. 

Ilomantsilainen vatruska

Möhkössä 1898 syntynyt Hanna Laakkonen kertoo ilomantsilaisten vatruskojen alkuperästä: ”Miun äitini äiti olj syljlapsena viety Venäjälle näläkkee pakkoon Suomesta. Kun hiän tulj neljäntoista vanahana takasi Suomeen, ja hänen vanhempansa tulivat kansa, kun Suomeen olj tullu hyvä aika, niin hyö olj tuoneet sen vatruskan tekomallin tullessaan. Mie vähän muistelen, jotta olj Petroskoin puolella. Rajan pinnassa niitä ei ou tehty, vuan Venäjällä. Äiti ja mummo opettivat sitten tuttavii emänttii Möhkössä vatruskoita tekemään.”

Jos karjalanpiirakan nimestä kiistellään, niin vatruskan osalta kiistaa aiheuttaa itse tuote. Aidon ilomantsilaisen vatruskan kuori tehdään keitetyistä perunoista ja koprallisesta jauhoja. Täytteenä on irtonaista riisiä ja vatruska on puolikuun muotoinen ja umpinaiseksi suljettu. Kuumassa uunissa vatruskan pinta saa kauniin värin ja paiston jälkeen vatruska voidellaan voisulalla ja syödään munavoin kera.

Muualla Karjalassa vatruska voi olla makea, avoin kakkara tai erilaisilla täytteillä, kuten jauheliha, lohi ja juusto, valmistettu avoin tai suljettu pasteija. Vatruska taipuu piiroopöydän herkuista parhaiten erilaisiin täytekokeiluihin.

Ilomantsilaiset vatruskat 1,10€/kpl

Parppeinpirtin vatruskamestarina toimii Anja Ahponen, jolta voi tilata vatruskoita suoraan puhelimitse 040 513 9494 tai meidän kauttamme s.postitse myynti@parppeinpirtti.fi.