
Vuoden yrittäjän on helppo hymyillä
Maistuva Maaseutu-tunnustuspalkinto
Vuoden 2022 Pohjois-Karjalan Maistuva maaseutu -yritys
Kesän kiireiden keskellä mieltämme lämmitti saamamme kunnianosoitus Maistuva Maaseutu-palkinnosta, joka jaettiin Mikkelin Farmari-messuilla heinäkuussa 2022, mutta jonne emme päässeet sitä vastaanottamaan.
Näistä asioista saimme tunnustusta...
Parppeinvaaran runokylässä Ilomantsissa yhdistyvät karjalaisen kulttuurin ominaispiirteet: kantelemusiikki, käsityöt, ortodoksisuus sekä perinneruoat. Parppeinvaaralla ovat myös esillä sotahistoria ja ilomantsilainen luonto eläimineen. Ravintolan Parppeinpirtin omistaja, emäntä Marjo Niiranen tekee hyvää yhteistyötä muiden Runokylän toimijoiden kanssa kehittäen ja tehden tunnetuksi karjalaista ruokakulttuuria. Papperpirtin sisustukseen ja henkilöstön vaatetukseen kuuluu Karjala- ja kukkilintukuvioiset pellavatuotteet, joita valmistaa paikallinen yrittäjä. Ruoat valmistetaan paikallisista raaka-aineista. Ruis on peräisin Parppeinvaaran rinnepellolta.
" Maistuva maaseutu on yrityksille vuosittain annettava tunnustuspalkinto, jonka Maa- ja kotitalousnaiset lanseerasi Suomi 100 -juhlavuonna. Maakunnittain myönnettävällä palkinnolla nostetaan esille maaseudun upeita makuja, raaka-aineita, ruokayrityksiä ja ruoka-aarteita.
Suomalainen maaseutu tuottajineen ja yrityksineen tarjoaa laadukkaita raaka-aineita ja elintarvikkeita niin teollisuudelle, kaupalle kuin kuluttajillekin.
Maistuva maaseutu -tunnustuksella MKN tuo esille suomalaista ruokaa, sen tuottajia ja sankaritarinoita suomalaisen ruoan takana. Samalla kannustetaan ihmisiä suosimaan lähiruokaa, käyttämään suomalaisten tuottajien ja yritysten palveluja, järjestämään yhteisiä tapahtumia ruoan ympärille, hyödyntämään luonnon antimia ja nauttimaan ruokaa myös luonnossa.
Suomalaisen ruoan sankaritarinat -teemalla korostetaan suomalaista ruokakulttuuria tapahtumineen ja alueellisine vetonauloineen. Annamme ruoantekijöille kasvot ja heidän ansaitsemansa kiitoksen, edesautamme suomalaisen ruoan sankaritarinoiden syntymistä sekä lisäämme suomalaisen ruoan arvostusta.
Maistuva maaseutuyritysten valitsemiseksi kuluttajilta pyydettiin maakunnista ehdotuksia kylien ja kuntien maistuvimmista maaseutuyrityksistä, tuottajista, jalostajista, ruokapalveluyrityksistä, ja muista ruokaelämyksiä tarjoavista toimijoista. Näistä ehdotuksista alueelliset raadit valitsivat voittajan.
Maistuvan maaseutuyrityksen valinnassa on painotettu mm. seuraavia tekijöitä:
- Tuotteiden ja palvelujen maistuvuus, elämyksellisyys sekä innovatiivisuus.
- Yrityksen halu kehittyä ja uudistua.
- Yrityksen kyky verkostoitua ja tehdä yhteistyötä.
- Yrityksen toiminnan vaikutukset maaseudun ja ympäröivän yhteisön elinvoimaisuudelle ja näkyvyydelle.
- Yritys kiinnittää huomiota kestävään kehitykseen, ympäristöarvojen ja kiertotalouden mahdollisuuksiin
Maistuva maaseutu -tunnustuspalkinnot annettiin yrityksille Farmari-messuilla Mikkelissä perjantaina 1.7."
Teksti lainattu Maa- ja kotitalousnaisten verkkosivuilta
Täältä pääset lukemaan artikkelin Maistuva maaseutu-tunnustuspalkintojen jaosta