Kalevalan päivä

Kalevalan päivä 28.2.2022

08.03.2022

Kalevalan päivä Parppeinvaaralla

Kalevalan päivää vietettiin Parppeinvaaralla perinteisin menoin. Toivotammekin tämän julkaisun myötä kaikille oikein hyvää Kalevalan ja suomalaisen kulttuurin päivää!

Kalevalan päivä on suomalaisen kulttuurin päivä, jota vietetään Suomen kansalliseepoksen, Kalevalan kunniaksi.  

Tänä vuonna keväisessä säässä kokoonnuttiin sankoin joukoin Parppeinvaaralle, jossa perinteiden mukaisesti Ilomantsi-Seura ry laski havukranssin Kalevalaan laulaneiden muistomerkille. Matti Kallio piti aiheeseen liittyvän puheen.

Tilaisuuteen osallistui myös Pogostan koulun ja Ilomantsin lukion oppilaita, Ilomantsin Kalevalaiset ry, Ilomantsin museosäätiö ja Ravintola Parppeinpirtti.

Tilaisuuden jälkeen palkitsimme Lasten Kalevalakylä- kehittämistyöpajoissa menestyneitä nuoria.

Vuonna 2020 aloitettiin Ilomantsin Kalevalaiset ry:n, Ilomantsin museosäätiön ja Ravintola Parppeinpirtin yhteinen suunnittelutyö, jonka tarkoituksena oli hyödyntää meneillään olevaa Parppeinvaaran kehittämishankkeen esiselvitysvaihetta. Paikallisilta koululaisilta ja opiskelijoilta kyseltiin heidän näkemyksiään Parppeinvaaran kehitystyön tarpeista, erityisesti huomioiden  Parppeinvaaran kulttuuriympäristön houkuttelevuuden lisäämisen lasten ja nuorten keskuudessa.

Työpajat jotka nuorille järjestettiin, sisälsivät neljä eri osallistavaa tehtävää. Työpajoissa ryhmät pääsivät tutustumaan Parppeinvaaran runokylän ja ravintolan alueisiin, suunnittelemaan unelmiensa museosisältöjä sekä ravintolapalveluita, jotka kiinnostaisivat heidän ikäisiään asiakasryhmiä.

Palkittuina oli eri-ikäisiä koululaisia, joiden työpajoissa syntyneet tulokset olivat poikkeuksellisen kekseliäitä, mutta kuitenkin toteuttamiskelpoisia. Palkitut nuoret olivat suunnittelutyössä aktiivisia ja innovatiivisia ja heiltä saatuja ideoita tullaan hyödyntämään kehittämistyön edetessä.

Jokainen nuori palkittiin kunniakirjalla, Ilomantsin Yrittäjien 40€ arvoisella lahjakortilla, jätskilahjakortilla Matelin Makia-Pirtin pieneen jäätelöpuotiin, museon kausikortilla ja pienillä tavarapalkinnoilla. Palkitsemisissa ja työpajojen järjestelyissä oli mukana tukemassa Aino ja Olla Teräsvuoren säätiö, Ilomantsin Kalevalaiset ry, Ilomantsin museosäätiö ja Ravintola Parppeinpirtti.

Koen, että Kalevala kulkee mukana arjessamme päivittäin, elämmehän karjalaisen kulttuurin kehdossa. Näillä eväillä on hyvä jatkaa työtämme kulttuuriin parissa.

"Kamanat kohottukohot, lakin päästä laskematta,
kynnykset alentukohot, kengän kannan koskematta,
pihtipuolet välttyköhöt, ovet ilman auetkohot
tullessa vävyn tupahan, astuessa aimo miehen!"

Kalevala, yhdeskolmatta runo